Яким повинен бути раціон харчування у приватних хоспісах
Меню у будинках для престарілих та хоспісах повинно бути схвалено кваліфікованим дієтологом. У літньому віці дефіцит мінералів, вітамінів і корисних мікроелементів в організмі — поширена проблема. З-за цього починають з'являтися і інші проблеми зі здоров'ям. Гіпертонія, крихкі кістки, серцево-судинні захворювання, проблеми із зором і т. д. Якщо вдома далеко не кожен чоловік готовий стежити за своїм раціоном, розраховувати калорії, дивитися на енергетичну цінність продукту і дотримуватися дієти, то в приватному будинку для престарілих уникнути цього неможливо. Для комфортного самопочуття (адже організм людей похилого віку значно вимогливіший до продуктів, ніж у молодих людей) отримання заряду бадьорості і легкості потрібно правильно харчуватися.
У будинках престарілих повинно бути принаймні три прийоми їжі в день і перекуси перед сном, приготовані відповідним чином і подані у відповідності із загальноприйнятими термінами. У той час, людина не повинна залишатися голодною.
Можливість перекусити у будь-який час, те, що відрізняє приватні будинки престарілих від державних. Їжа повинна бути смачною, правильно приготовленої, привабливою, м'якою і корисною. Крім того, вона повинна бути красиво презентована. Так як з віком апетит згасає, іноді можна пробудити за рахунок красивої подачі. Це така собі естетичний виверт. Якщо блюдо подано красиво воно обов'язково зможе привернути до себе увагу і запустити механізми травлення.
У багатьох пенсіонерів спостерігаються проблеми з зубами. Вставні щелепи і протези обмежують жувальні функції, тому основна їжа має подаватися у більш м'якому вигляді. Ніхто не каже що все, що на столі повинно бути перебито блендером, але від надто твердих продуктів краще відмовитися на користь пюре з них. Крім того ШКТ людини похилого віку, також не може як раніше справлятися з великим навантаженням. Важка їжа тільки провокує запори і метеоризм, здуття, печію і дискомфорт. Крім їжі увага повинна приділятися та якості посуду, її зручності і міцності. Літні люди часто виявляються розсіяними, неуважними. Вони кидають тарілки і столові предмети, тому краще вибирати міцну склокераміку.
Ось список корисних продуктів, які повинні переважати в раціоні літньої людини:
- Риба. Головний джерело жирних кислот омега-3. Регулярне вживання риби є профілактичними методами атеросклерозу.
- Фрукти, овочі, сухофрукти. Допоможуть знизити рівень холестерину і наситити організм корисними мікроелементами.
- Ягоди та мед. Відмінна альтернатива солодких цукерок і печива для літніх людей.
- Кисломолочні продукти.Вони потрібні для вирішення проблем з шлунково-кишкового тракту і вирішуються у великій кількості.
- Цибуля, петрушка, кріп. Зелень - це найкраща приправа для посилення смаку в раціоні літньої людини.
- М'ясо. Його можна їсти лише двічі на тиждень, так як з віком, потреби організму в тваринному білку значно знижуються.
З гарнірів найкраще вибирати крупи і овочеві різновиди. Але від смаження потрібно відмовитися на користь гасіння і запікання.
Статті
- Фізичне навантаження у літніх людей
- Пансіонат для лежачих хворих
- Чому тремтять руки - причини, лікування
- Як мотивувати родича на переїзд до пансіонату для людей похилого віку?
- Ефективні методи боротьби з подагрою у престарілих
- Вибрати пансіонат для людей похилого віку
- Куди відправити літню людину на час відпустки